Sarkozy opnieuw beschuldigd van Libische financiering tijdens campagne in 2007

Sarkozy opnieuw beschuldigd van Libische financiering tijdens campagne in 2007
Sarkozy opnieuw beschuldigd van Libische financiering tijdens campagne in 2007

Een Frans-Libanese zakenman zegt voor vijf miljoen euro aan baar geld uit Libië te hebben overgedragen aan de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, tijdens zijn presidentscampagne in 2007. De Franse nieuwswebsite Mediapart publiceerde een video waarin Ziad Takieddine verzekert het geld in koffers te hebben vervoerd tijdens drie reizen tussen november 2006 en begin 2007. In de koffers zaten biljetten van 200 en 500 euro. Bij de eerste twee reizen zijn volgens de zakenman die koffers geleverd aan het bureau van Claude Guéant, voormalige rechterhand van Sarkozy, toen minister van Binnenlandse Zaken. Bij de derde reis gebeurde dat in een appartement waar Nicolas Sarkozy zich bevond.

De zakenman zou het geld in Tripoli gekregen hebben uit handen van het hoofd van de Libische geheime diensten, ten tijde van het regime van Moammar al-Kadhafi. Het is niet de eerste keer dat Ziad Takieddine beschuldigingen over een eventuele Libische financiering van de campagne van Nicolas Sarkozy uit. Nooit eerder zei hij echter tijdens een verhoor zelf dat geld te hebben vervoerd.

Mediapart publiceerde eerder al, tijdens de twee rondes van de presidentsverkiezingen in 2012 die Sarkozy uiteindelijk verloor, een document dat wees op een akkoord van het Libië van Kadhafi om de campagne in 2007 te financieren voor 50 miljoen euro.

Het voormalige Franse staatshoofd (2007-2012) is kandidaat voor een nieuw presidentschap in 2017. Hij heeft de beschuldigingen steeds met klem ontkend. Na drie jaar onderzoek hebben de Franse rechters verschillende getuigenissen van voormalige hooggeplaatste functionarissen van het Libische regime, die wijzen op een dergelijke financiering. Er is echter nog geen bewijs om die beschuldigingen te bevestigen.

Bron: Belga