Verloren gsm van Brahim Abdeslam lag maandenlang onder politiedossiers

Foto AFP

De gsm van Brahim Abdeslam (foto) is teruggevonden op het politiebureau van Sint-Jans-Molenbeek. Dat schrijft La Dernière Heure. Het toestel was maandenlang spoorloos, maar dat heeft het onderzoek niet gehinderd. 

De lokale politie Brussel West heeft de mobiele telefoon van Brahim Abdeslam, één van de zelfmoordterroristen bij de aanslagen van 13 november in Parijs, in februari 2015 al in beslag genomen na een drugonderzoek. Toen er later vermoedens waren dat Abdeslam naar Syrië wilde reizen, vroeg de federale gerechtelijke politie (FGP) het toestel op. Toen bleek dat de gsm spoorloos verdwenen was.

De verdwijning heeft geen invloed gehad op het onderzoek. De inhoud was uitgelezen en de FGP kon die raadplegen. Zo werd duidelijk dat Brahim Abdeslam in februari 2015 al in contact stond met mensen die later meegewerkt hebben aan de aanslagen in Brussel en Parijs.

Na de aanslagen in Parijs verweet het Comité-P dat de FGP de gsm had kwijtgespeeld. In april dit jaar is gebleken dat het apparaat zoek is geraakt bij de politie Brussel West. Nu is het toestel daar ook teruggevonden.

“Het klopt dat het toestel gevonden werd onder een stapel dossiers”, zegt commissaris Johan Berckmans, woordvoerder van de politie Brussel West. “Onze Dienst Intern Toezicht onderzoekt nu hoe het verloren is kunnen geraken en hoe het op de plek is geraakt waar het gevonden werd.”