Orange stoomt netwerk klaar voor Internet of Things

Orange stoomt netwerk klaar voor Internet of Things

Telecomoperator Orange implementeert volgend jaar twee nieuwe technologieën in zijn 4G-netwerk met het oog op het ‘Internet of Things’ (IoT), waarbij toestellen met elkaar kunnen communiceren via het internet. Dat maakte de operator vandaag bekend. Concreet gaat het om technologieën die gebaseerd zijn op de internationale ‘Narrow Band-IoT’ (NB-IoT) en ‘LTE-M’-standaarden, aldus Orange. De twee technologieën zijn zogeheten “Low Power Wide Area” netwerklagen die er volgens Orange voor zorgen “dat miljoenen alledaagse objecten kunnen verbonden worden met het Internet of Things”.

Nog volgens Orange bieden die “Mobile IoT-technologieën” heel wat voordelen, zoals “een energiezuinige connectiviteit die ervoor zorgt dat de batterij van de geconnecteerde apparaten tot 10 jaar langer meegaat”. Ook zou de kost van de radiomodule waarmee de apparaten zijn uitgerust, heel laag zijn. Voorts moet de technologie zorgen voor communicatie in twee richtingen tussen het object en het netwerk en de best mogelijke mobiele dekking bieden waardoor het signaal dieper in gebouwen kan dringen. Ook bieden ze zekerheid van verbinding in het buitenland en zijn ze de veiligste oplossing voor verbinding met het IoT, aldus Orange.

De uitrol van de technologie gebeurt door een software-upgrade op het bestaande 4G-netwerk van Orange. Daardoor zou de technologie “haast meteen een nationale dekking hebben”, luidt het.

In eerste instantie zal het netwerk worden gebruikt voor testen. De commerciële lancering vindt plaats in de tweede helft van 2017.

bron: Belga