EK voetbal had positieve impact op Belgische economie

EK voetbal had positieve impact op Belgische economie

De deelname van België aan het Europees Kampioenschap voetbal heeft een invloed gehad op verschillende sectoren van de economie. Dat is te lezen in het antwoord van minister van Economie Kris Peeters op een vraag van Leen Dierick (CD&V). Peeters baseert zich voor zijn antwoord op cijfers van het Syndicaat der Zelfstandigen en KMO’s, waaruit blijkt dat er in de sportwinkels 55 procent meer werd verkocht, in het bijzonder kledij en sjaals van de Rode Duivels, maar ook schoenen. In de grote detailhandels werden 30 procent meer televisietoestellen verkocht.

In de horeca mochten de zaken die de wedstrijden uitzonden rekenen op een omzetstijging van 35 procent. De hotelsector kende in de periode rond het kampioenschap een stijging van het aantal bezoekers met 15 procent, wat er op zou wijzen dat veel supporters van het EK na Frankrijk ook België hebben bezocht.

Volgens Kris Peeters hebben die kleinschalige positieve effecten de economie echter niet significant beïnvloed. Zo boekten de gespecialiseerde handels in audio- en video-apparatuur in het tweede kwartaal een omzet die 27,2 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar.

“De populariteit van zo’n evenementen vertaalt zich duidelijk naar onze economie”, stelt Kamerlid Leen Dierick. “Hieruit kunnen we concluderen dat het gedrag van consumenten wordt beïnvloed door grote gebeurtenissen, zoals de terreuraanslagen of een wereldkampioenschap voetbal.”

bron: Belga