Belgische ngo’s optimistisch ondanks verkiezing Trump

Belgische ngo's optimistisch ondanks verkiezing Trump
Belgische ngo's optimistisch ondanks verkiezing Trump

Verschillende Belgische ngo’s hebben zich op de 22ste VN-klimaatttop in het Marokkaanse Marrakech optimistisch getoond over de klimaatinspanningen, ondanks de verkiezing van de Republikein Donald Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Donald Trump staat bekend als een regelrechte klimaatscepticus, maar “wat bereikt is in Parijs, is er nog”, zegt Brigitte Gloire van Oxfam. Het klimaatakkoord van Parijs, dat vorig jaar werd onderhandeld, trad op 4 november in werking, drie dagen voor het begin van de klimaatconferentie in Marrakech. Bijna 200 landen bereikten toen een akkoord om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden. Op die manier moeten de gevolgen van de klimaatverandering beperkt blijven.

Ook de Verenigde Staten ondertekenden het akkoord, maar Trump -die de klimaatopwarming ooit “een hoax van de Chinezen” noemde, liet na zijn verkiezing afgelopen dinsdag al snel weten zo snel mogelijk af te willen van het akkoord.

Ondanks die onheilspellende berichten, blijven de Belgische ngo’s die in Marrakech aanwezig zijn toch strijdvaardig. “De verwezenlijkingen van Parijs zijn er nog, en die werden niet door één land gedragen”, zegt Brigitte Gloir van Oxfam.

Ook Véronique Rigot van 11.11.11 blijft optimistisch: “Amerika is een federaal land. Verschillende staten, zoals Californië, hebben zich al individueel geëngageerd”, klinkt het.

Bron: Belga