2016 wordt wellicht warmste jaar ooit

2016 wordt wellicht warmste jaar ooit

2016 wordt wellicht het warmste jaar ooit gemeten, met temperaturen die gemiddeld 1,2 graden boven het pre-industriële niveau liggen. Ook in 2015 werden al records gebroken. Dat maakt de World Meteorological Organization (WMO) maandag bekend, om de onderhandelaars op de Klimaattop in Marrakesh aan hun verantwoordelijkheden te herinneren. De temperaturen tussen januari en september van dit jaar lagen 0,88 graden Celsius boven het gemiddelde van referentieperiode 1961-1990. Vooral in de eerste maanden van het jaar gingen de temperaturen de hoogte in, als gevolg van het krachtige El Niño-fenomeen.

In delen van polair Rusland lagen de temperaturen zelfs 6 tot 7 graden boven het gemiddelde. Onder meer Alaska en het noordwesten van Canada zaten 3 graden boven het gemiddelde. Als de huidige lijn zich doorzet, zullen zestien van de zeventien warmste jaren ooit zich in deze eeuw hebben voorgedaan. Het zeventiende was 1998.

Ook de andere alarmsignalen staan op rood. De globale hoeveelheid broeikasgassen stijgt naar nieuwe records en het ijs in de poolgebieden blijft op erg laag niveau, zowel aan het begin van 2016 als in oktober, als het herbevriezen normaal moet beginnen.

bron: Belga