“Maak Oprah Winfrey of Tom Hanks president van de VS”

Foto AFP / Y. Paskova

Amerikaans documentairemaker Michael Moore stelt voor om populaire personen zoals Oprah Winfrey of Tom Hanks voor te dragen als kandidaat voor de Democraten in 2020. Hij deed deze suggestie in het tv-programma ‘State of Union’ op CNN.

Als supporter van de Democraten en tegenstander van Donald Trump denkt Moore al na wie voor de Democraten binnen vier jaar het Witte Huis kan heroveren. Hij denkt hierbij niet aan gevestigde waarden binnen de partij zelf, maar wel aan populaire celebrities die al openlijk hun steun hebben uitgesproken.

Reden voor deze omarming van het populisme ziet Moore in het succes dat Republikeinse beroemdheden hadden in het verleden. Zo werd acteur Ronald Reagan één van de populairste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis en schopte Arnold Schwarzenegger het tot gouverneur van Californië.

“Waarom dragen de Democraten geen mensen voor waar het Amerikaanse volk van houdt en die daarnaast slim zijn en goede politieke waarden verdedigen?”, vraagt Moore zich af. Of Oprah Winfrey en Tom Hanks ook effectief geïnteresseerd te zijn in een politieke functie is nog onduidelijk.