Maandag 20 jaar geleden dat rijkswachter Peter De Vleeschauwer verdween

Maandag 20 jaar geleden dat rijkswachter Peter De Vleeschauwer verdween

Maandag is het 20 jaar geleden dat rijkswachter Peter De Vleeschauwer verdween uit de rijkswachtkazerne van Sint-Niklaas. Hij werd een maand later vermoord teruggevonden, maar het gerechtelijke onderzoek leverde niets op en loopt nog altijd. Volgens zijn broer Chris De Vleeschauwer, die maandag zijn tweede fictieboek over het dossier voorstelt, moeten de verantwoordelijken bij de toenmalige rijkswacht gezocht worden. De Vleeschauwer verdween op 14 november 1996 uit de rijkswachtkazerne van Sint-Niklaas in de Vermorgenstraat. De man was normaal met wachtdienst belast tot 21.00 uur maar is nog voor het einde van zijn dienst op tot nog toe onverklaarbare wijze verdwenen, meldde het toenmalige opsporingsbericht van de onderzoeksrechter in Dendermonde.

Op een maand tijd kregen rijkswacht en politie meer dan 50 tips binnen en werden er 150 personen over deze verdwijningszaak aan de tand gevoeld, zo werd een maand na zijn dood gemeld. “Een ploeg van 20 onderzoekers van rijkswacht en gerechtelijke politie, geleid door onderzoeksrechter Walter Van De Sijpe onderzocht elk mogelijk spoor en ook buitenlandse politiediensten werden ingeschakeld. Omdat hier en daar gesuggereerd werd dat Peter De Vleeschauwer – vanwege zijn “groene” sympathieën – wel eens het slachtoffer zou kunnen zijn van “rechtse” collega’s, werd een aantal rijkswachters ondervraagd door het comité P.”

Na verschillende zoekacties werd het lichaam van de 37-jarige man op 26 december 1996 teruggevonden aan de Schelde in Hamme. Hij was om het leven gebracht met een nekschot. De moord is nog steeds niet opgehelderd.

bron: Belga