Kunst David Bowie brengt miljoenen op

Jean-Michel Basquiat's 'Air Power', 1984, is tentoongesteld tijdens de Bowie/Collector media preview bij Sotheby's in New York
Jean-Michel Basquiat's 'Air Power', 1984, is tentoongesteld tijdens de Bowie/Collector media preview bij Sotheby's in New York, AFP / A. Weiss

De enorme kunstverzameling van de in januari overleden rockmuzikant David Bowie is in Londen geveild voor bijna 40 miljoen euro.

Veilinghuis Sotheby’s heeft laten weten dat de tweedaagse veiling de schattingen van rond de 15 miljoen euro ver heeft overtroffen.

De privécollectie bestond uit ongeveer 350 kunstwerken en objecten, en werd in opdracht van de beheerders van de nalatenschap van de zanger volledig verkocht.

Het duurste werk was het schilderij ‘Air Power’ van de Amerikaan Jean-Michel Basquiat (1960-1988). Dat bracht 8 miljoen euro op (na belastingen). De minimumprijs van het kunstwerk was ingesteld op drie tot vier miljoen euro.

Ongeveer 55.000 mensen hebben de tentoonstellingen van ‘Bowie/Collector‘ vooraf in Londen, Los Angeles, New York en Hongkong bezocht. Meer dan 1.700 geïnteresseerden waren bij de veiling in Londen en meer dan 26.000 volgden de veiling online.