Energiepremies zitten opnieuw in de lift

Foto Flickr/ M. Pettitt

In 2015 werden opnieuw meer premies toegekend voor energiemaatregelen aan een woning. Die stijging is opvallend, na de terugval van een jaar eerder. Volgend jaar ondergaat het premiestelsel een grondige metamorfose.

Het aantal premies voor dak- en zoldervloerisolatie steeg van 41.000 naar 54.000 en die voor warmtepompen van 1.000 naar 1.500. Ook voor vloer- en kelderisolatie zit het aantal weer in stijgende lijn, blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) opvroeg bij energieminister Bart Tommelein (Open Vld).

Inzetten op totaalrenovatie

Ondanks die stijging is Vlaanderen nog niet klaar met de Europese energiedoelstellingen. Om maatregelen voor energie-efficiëntie nog meer aan te moedigen, zal de overheid vanaf 1 januari meer inzetten op totaalrenovatie en minder op individuele premies.

Dat is een goede zaak, verzekerde Taeldeman in De Zondag. “Als je alleen je dak isoleert, maar tegelijkertijd enkel glas hebt en zonder spouwmuurisolatie zit, heeft dat weinig meerwaarde. Deze hervorming moet de Vlaming nog meer aanzetten tot energiezuinigheid.”