Kris Peeters en optieksector lanceren gedragscode voor transparante prijzenpolitiek

door
Belga
Leestijd 1 min.

Om voor meer prijstransparantie en een gelijk speelveld te zorgen, lanceren minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) en de optieksector binnenkort een gedragscode. Dat kondigde Peeters aan bij de opening van het honderdste Hans Andersfiliaal in België. De gedragscode zou "eerstdaags" worden ondertekend door de sector. Uit recente cijfers van het Prijzenobservatorium bleek dat brillen en lenzen in ons land sinds 2010 zo'n 10 procent duurder zijn geworden. In Frankrijk steeg de prijs maar 1,5 procent en in Nederland werden ze zelfs goedkoper. Mogelijk speelt een groter aandeel van zelfstandige opticiens in ons land een rol.

CD&V-vicepremier Kris Peeters, bevoegd voor Economie en Consumentenzaken, kondigde zaterdag aan dat hij samen met sectorfederatie APOOB actie onderneemt om voor meer prijstransparantie in de sector te zorgen en een gelijk speelveld te verkrijgen. Dat gebeurt met een gedragscode. "Eerstdaags zal die code hopelijk worden ondertekend. Er staan duidelijke afspraken in over onder meer de informatie die de opticien aan de klant moet bezorgen. Dat gaat over prijs- en vergelijkingsinformatie, over de conventionering en terugbetaling via het RIZIV, over de kost van bijkomende diensten, enzovoort", zo zei Peeters.

"Wat kost een bril, en wat kosten glazen an sich en welke diensten zijn inbegrepen? Dat was de discussie in de afgelopen weken", klonk het nog. "De gedragscode is een belangrijke stap omdat ze duidelijkheid schept en omdat ze bindend is voor de ondertekenaars. De Economische Inspectie zal dit opvolgen."

bron: Belga