Belgische shorttrackers opnieuw niet naar halve finale

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische shorttrackers hebben tijdens de tweede wereldbekermanche opnieuw niet de halve finale van de 5.000 meter aflossing bereikt. Het viertal eindigde vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) in Salt Lake City als vierde. Tot de laatste reeks moesten Jens Almey, Ward Pétré, Rino Vanhooren en Stijn Desmet wachten voordat ze in de olympische stad van 2002 aan de start konden. Net als vorige week in Calgary slaagde de missie (ten minste een tweede plaats in de reeksen) niet. De Zuid-Koreanen waren in de snelste serie superieur (6.43,633) en ook Rusland en Japan waren sneller. Met 6.53,297 bleef het Belgische kwartet zes seconden verwijderd van het vorige week gevestigde nationale record (6.47,458). Toen schaatste Gert-Jan Goeminne in de plaats van Vanhooren.

Op de individuele nummers deed Almey het het best. Met een persoonlijk record (2.13,025) plaatste de schaatser van shorttrackclub Kristallijn uit Gent zich met de derde plaats in de reeks van de 1.500 meter voor de halve finale. De overigen moeten zaterdag via de herkansingen op 500, 1.000 en 1.500 meter verder zien te komen.

Net als Almey ontving Hanne Desmet, de enige vrouw in het gezelschap van bondscoach Pieter Gysel, voor het begin van het seizoen een beurs van 6.000 dollar van de Internationale Schaats Unie (ISU). Die hadden ze danken aan hun goede prestaties tijdens de WK voor junioren.

Aanvankelijk kreeg KBSF-voorzitter Antoine van Vossel van György Sallak te horen dat er geen extraatje in zat. Nadat Hongaarse baas van het ontwikkelingsfonds de verkiezing om het ISU-voorzittterschap had verloren en op een zijspoor werd gezet, kregen de Belgische schaatsers alsnog de gevraagde financiële steun. Een commissie van de ISU bepaalt sinds enige maanden waar 'schaatsontwikkelingshulp' naar toe gaat.

bron: Belga