Stage Team Belgium Lanzarote - Team Belgium richt zich op Tokio 2020 na succesvolle Olympische Spelen in Rio

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) organiseert deze week een stage voor Team Belgium op het Spaanse eiland Lanzarote. Normaal gezien vinden deze stages enkel plaats in de drie jaren na het olympisch jaar. "Het is belangrijk om de stage dit jaar te organiseren", verklaarde Eddy De Smedt, topsportdirecteur van het BOIC en delegatieleider van Team Belgium op de Olympische Spelen in Rio van afgelopen zomer. "Er zijn atleten van zestien verschillende sporten aanwezig, een cijfer dat nog nooit zo hoog lag. Iedereen denkt al aan de Spelen van Tokio in 2020 dankzij het succesvolle verloop van de Spelen in Rio." "We hebben hier als doel om de evaluatie van de Spelen in Rio af te ronden. We hebben aan alle partijen (atleten, trainers, medische omkadering en pers) gevraagd om hun feedback door te geven. Daarvan zijn we nu een synthese aan het maken", gaf Eddy De Smedt meer toelichting.

De aanwezige atleten, allemaal kandidaten om deel te nemen aan de Olympische Spelen van Tokio in 2020, krijgen in Lanzarote de kans om in uitstekende omstandigheden te trainen. "Het is hier volledig veranderd", verklaart Jacques Borlée, die ook de voorbije jaren van de partij was in Lanzarote. "Het concept van de stage, de filosofie erachter en het programma zijn zeer duidelijk. De stage is zeer constructief en geeft een uitstekende analyse. We krijgen een perfect beeld van wat wel en niet werkt. Zo kunnen we verschillende zaken beter begrijpen en verbeteren. Ik ben echt zeer enthousiast. Het is geweldig om mensen terug te vinden die dezelfde overtuigingen delen."

"We moeten wel alles nog in de praktijk kunnen omzetten", vertelt Eddy De Smedt. "We moeten vanaf nu gefocust blijven tot en met de Spelen in Tokio en niets van enthousiasme of ambitie inleveren."

Aan de stage in Lanzarote hangt wel een stevig prijskaartje. "De stage kost zo'n 300.000 euro voor 120 personen, waarvan 68 atleten. Maar het is een investering waar we helemaal geen spijt van hebben", verklaart Philippe Vander Putten, de CEO van het BOIC. "Maar elke keer stellen we onszelf de vraag of zo'n stage wel degelijk nut heeft. Ook de mogelijkheid om te veranderen van locatie nemen we steeds opnieuw in beraad. Zo is er een geweldige plaats in het Turkse Belek, dat zowel voordelen (betere sportfaciliteiten) als nadelen (wisselvallig weer en gevaarlijk verkeer om in te fietsen) heeft."

bron: Belga