Vitaminen van A tot E!

Groenten vitaminen

Vitaminen zijn essentieel voor de gezondheid. Dat weet iedereen. Maar wat doen ze juist met je lichaam? In welke voeding vind je ze? En hoe zorg je ervoor dat ze niet verloren gaan?

In het kort helpen vitaminen het lichaam om andere voedingsstoffen op te nemen. Ze doen wonderen voor je immuunsysteem. Vitaminen laten je fit voelen en begeleiden je doorheen de dag.

Er zijn ondertussen veertien vitaminen bekend die onmisbaar zijn voor je gezondheid. Ontdek hier de eerste vijf.

Vitamine A

Wortels vitaminenVitamine A zit in zuivelproducten, eieren, vis en wortels. Sla die voedingsproducten niet over want je ogen, groei, huidweefsel, zenuwen en vruchtbaarheid hebben er baat bij.

Vitamine B

eieren vitaminen

De B vitaminen genezen dan weer je wonden, maken bloedcellen en hormonen aan, maar verzorgen ook je huid en nagels. Zo zie je maar dat vitaminen goed zijn voor je binnenkant én buitenkant. Zuivelproducten, granen, eieren, vlees en vis doen je huid stralen.

Vitamine C

De belaaardbeien vitaminenngrijkste taak van vitamine C is je immuunsysteem versterken. Eet daarom voldoende fruit, groenten en aardappelen. Vooral kool, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien zitten boordevol vitamine C. Naast de griep weren, houdt deze vitamine je tanden sterk.

 

Vitamine Dbrood vitaminen

Met vitamine D ben je het zonnetje in huis. Je huid maakt deze vitamine enkel aan bij voldoende zonlicht. Maak dus af en toe een wandeling in openlucht, want vitamine D heeft een positief effect op je botten en metabolisme. Tijdens donkere winterdagen haal je je dosis uit gistproducten of eieren.

Vitamine E

Graan vitaminenVitamine E vind je in gezonde vetten, granen en zaden. Deze vitamine is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel en de aanmaak van cellen in je lichaam.

Vitaminen vasthouden

Meteen na de oogst bevatten groenten en fruit het meeste vitaminen. Een krop sla die je niet koel bewaart, verliest binnen de drie uur 39% van zijn voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk dat je koelkast voldoende ruimte heeft voor alle groenten en fruit. De koelkasten van Bosch zijn uitgerust met het VitaFresh-systeem. Groenten en fruit hebben hun eigen lade waarvan je de vochtigheid kan aanpassen. Ze blijven zo tot drie keer langer vers!

 

Bosch