"Trump is opdoffer, maar we laten ons niet ontmoedigen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"De uitspraken die de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump over het klimaat heeft gedaan, zijn zeer ontmoedigend. Dit is een opdoffer en het zal zeker meespelen op de Klimaattop in Marrakesh, maar aan de andere kant mogen we ons ook niet laten doen." Dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, die dinsdag naar Marrakesh afreist. "Ik wil volgende week in Marrakesh een oproep doen om de moed niet te laten zakken", aldus Schauvliege. "Wij doen niet mee aan klimaatnegationisme. We moeten natuurlijk eerst nog zien wat er van zijn uitspraken in huis komt. Slogans zijn één ding, maar ook de Amerikaanse economie beseft dat de klimaatuitdaging veel kansen biedt. Dat zal hij misschien ook wel gaan inzien."

Op de Klimaattop in Marrakesh zal een eerste keer moeten worden gepraat over het aanscherpen van de doelstellingen. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt immers dat we met de huidige klimaatplannen naar een opwarming van de aarde gaan die tussen 2,9 en 3,4 graden ligt, terwijl in Parijs 2 graden was afgesproken. "Ik vind dat het Marokkaanse voorzitterschap dat heel goed aanpakt", zegt Schauvliege. "Ze dagen iedereen uit om goede voorbeelden aan te dragen en creëren zo een opbod dat aanstekelijk werkt."

Vlaanderen zal volgens de minister ook binnen Europa aandringen op een ambitieuze houding. Europa wil de uitstoot tegen 2030 met 40 procent beperken. België zal door de EU wellicht worden verplicht de emissies met 35 procent terug te dringen. "Die uitdaging willen we aangaan", zegt Schauvliege. "Het is zeker niet zo dat we trachten dat percentage nog naar omlaag te krijgen. Enkele Oost-Europese landen proberen dat wel en daar moeten we tegen in gaan."

bron: Belga