Justitie krijgt begin 2017 armslag voor aanpak nieuwe designerdrugs

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hoopt dat de regering nog dit jaar instemt met een uitvoeringsbesluit zodat justitie in de eerste helft van 2017 armslag krijgt om alle nieuwe designerdrugs aan te pakken. Dat zei de minister bij de opening van het jaarlijkse drugscongres aan de UGent. Via een Europees waarschuwingssysteem werden in 2014 al 450 nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) gemeld in de lidstaten, 90 daarvan in België. "We kunnen dus gerust spreken over een epidemiologische plaag, waarbij België de bedenkelijke eer heeft om als één van de centrale productielanden te worden beschouwd", aldus minister Geens.

De illegale producenten van die drugs proberen de wetgever te snel af te zijn door substanties op de markt te brengen met een minimaal afwijkende chemische samenstelling ten opzichte van de reeds verboden samenstellingen. In 2014 werd al een juridische basis ontwikkeld voor een "catch all"-benadering, waarbij ook die minimaal afwijkende producten onder een generieke definiëring verboden worden.

Het jaarlijks drugscongres aan de Universiteit Gent, georganiseerd door Politea, buigt zich vandaag over de vraag of de irrelevantie van het beleidsmatig verschil tussen legale en illegale drugs bewezen is. "Het feit dat de beleidsaanpak ten aanzien van legale en illegale substanties meer en meer convergeert, betekent volgens mij niet dat een beleidsmatig verschil in strafrechterlijke aanpak niet langer verantwoord zou zijn", verduidelijkte Geens. "Mijns inziens is de beleidsdualiteit in toenemende mate afgezwakt ten voordele van een versterkte algemene aanpak vanuit het gezondheidsperspectief. De sanctionerende aanpak, al dan niet via het strafrecht, wordt daarbij meer en meer de ultieme sluitsteen van het handhavingsbeleid."

De sociale kost van verslavende middelen werd vorig jaar op 3,5 miljard euro berekend. Daarvan namen alcohol en drugs respectievelijk 45 en 25 procent voor hun rekening. Van het totale bedrag aan directe kosten gaat 69 procent (2 miljard euro) naar de gezondheidszorg, tegenover 27 pct naar strafrechtbedeling. Daarnaast zijn er ook nog indirecte kosten, waaronder die van de verloren productiviteit.

bron: Belga