Debatten na zege Trump: Duitse politici moeten dichter bij de burger staan

Debatten na zege Trump: Duitse politici moeten dichter bij de burger staan

De Duitse politiek denkt na over de gevolgen van het Amerikaans verkiezingsresultaat. De handelwijze van het establishment wordt meer en meer een thema. Na het succes van Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen zien Duitse toppolitici in vaker contact met de burger het beste middel tegen een opmars van populisten. “De mensen hebben het gevoel dat die aan de top altijd gelijk willen hebben”, zegt de Beierse ministerpresident Horst Seehofer (CSU) in de krant Münchner Merkur van vrijdag. Als het dan toch anders loopt, beweren politici alsnog dat ze gelijk hebben. “Dat pikken de mensen niet meer”. Hij roept de Bondspolitiek op te luisteren naar de bevolking. “De arrogantie van het establishment moet stoppen. Vele burgers hebben in toenemende mate de indruk dat ze door de politiek en het establishment betutteld worden, en daar verzetten ze zich tegen”.

Het establishment in de Duitse politiek, economie en maatschappij geven “niet altijd het goede voorbeeld”, schreef ook federaal minister van Buitenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) in een bijdrage voor de krant Bild van vandaag. Ook zij dragen verantwoordelijkheid voor het toenemend populisme.

Twee derde van de Duitsers verwachten onder de Amerikaanse president Trump slechtere relaties met de Verenigde Staten, zo blijkt uit een bevraging voor de ZDF. Ook Günther Oettinger, EU-Commissaris voor Digitale Economie, verwacht slechtere tijden. Het is voor de Europeanen tijd om zich van de grootmacht te emanciperen. “Europa moet op zijn minst volwassen worden”, zei Oettinger op de radiozender Deutschlandfunk. “De tijden, waarin we ons konden voelen als een kleine broer van de VS, waarin we in de schaduw en de bescherming van de VS konden groeien”, behoren tot het verleden.

bron: Belga