Australië ratificeert Klimaatakkoord van Parijs

Australië ratificeert Klimaatakkoord van Parijs
Australië ratificeert Klimaatakkoord van Parijs

De Australische overheid heeft het Klimaatakkoord van Parijs officieel geratificeerd. Dat kondigde premier Malcom Turnbull vandaag aan. Hij noemde het akkoord een “keerpunt”. In Parijs kwamen bijna tweehonderd landen in december vorig jaar overeen om de uitstoot wereldwijd te beperken, om de gemiddelde stijging van de temperatuur ten opzichte van het pre-industriële tijdperk beneden de twee graden te houden. Het akkoord trad vorige week in werking, nadat 103 landen (goed voor zowat 70 procent van de globale uitstoot) het hadden geratificeerd. Australië komt later met de ratificatie, wegens de parlementaire verkiezingen in juli.

“We zullen ons klimaat- en energiebeleid volgend jaar evalueren om te garanderen dat we onze doelstellingen in 2030 onder het akkoord zullen halen”, aldus Turnbull. Zijn ministers van Buitenlandse Zaken Julie Bishop en van Leefmilieu Josh Frydenberg trekken volgende week naar de VN-klimaatconferentie in Marrakesh (COP22), waar het akkoord van Parijs verder wordt uitgewerkt.

Australië kreeg kritiek van andere landen, vooral kleinere eilandstaten in de Stille Oceaan, en milieuactivisten, omdat het land niet genoeg zou doen om de uitstoot van broeikasgassen en de afhankelijkheid van energie op basis van steenkool te verminderen.

Bron: Belga