Android: Google wijst beschuldigingen Europese Commissie van de hand

Android: Google wijst beschuldigingen Europese Commissie van de hand

Google heeft vandaag de beschuldigingen van de Europese Commissie van de hand gewezen dat de Amerikaanse internetgigant misbruik zou gemaakt hebben van zijn dominante marktpositie, door de voorwaarden die hij stelt aan netwerkoperatoren en aan producenten van smartphones, tablets en andere toestellen om zijn besturingssysteem Android te gebruiken. De Commissie had Google in april haar punten van bezwaar overgemaakt. “Android heeft de concurrentie niet geschaad, maar net uitgebreid”, aldus advocaat Kent Walker in een blogpost op de website van het bedrijf. De Amerikaanse technologiereus zegt vandaag zijn formele antwoord op de klacht van de Europese Commissie ingediend te hebben.

Google lanceerde zijn gratis en open-source besturingssysteem voor smartphones in 2007. Walker benadrukte dat Google niet het enige bedrijf is dat fabrikanten een reeks apps aanbiedt, en dat Apple en Microsoft hetzelfde doen. “Een klant kan elk van onze apps op elke moment verwijderen”, voegde hij eraan toe.

Smartphones, tablets en andere mobiele toestellen zijn intussen goed voor meer dan de helft van het internationale internetverkeer. Ongeveer 80 procent van die toestellen in Europa draait op Android. Kan het bedrijf de Commissie niet overtuigen, dan kan de Commissie een maximale boete tot 10 procent van de jaaromzet opleggen.

bron: Belga