Emotionele Clinton: “Het spijt me dat we niet gewonnen hebben”

Speech Hillary Clinton
AFP / J. Samad

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft voor het eerst sinds haar nederlaag een toespraak gegeven. “Dit is niet de uitslag die we wilden”, bekent ze, zichtbaar geëmotioneerd.

In een hotel in New York verklaarde de voormalige first lady aan haar aanhangers en medewerkers dat ze trots is op de verkiezingscampagne. “Jullie vertegenwoordigen het beste van Amerika en het is de grootste eer uit mijn leven om jullie kandidaat te zijn geweest. Ik weet hoe ontgoocheld jullie zijn want ik voel het ook.”

Opvallend genoeg geeft ze in haar speech geen felicitaties aan Donald Trump, maar ze reikt hem wel de hand. “Ik hoop dat hij een succesvolle president zal zijn voor alle Amerikanen”, zei ze. Ze bood hem aan met hem samen te werken voor het welzijn van de Verenigde Staten.

Bedankt “Obamas”

Ook voor de voorgangers van Donald en Melania Trump had de Democrate nog enkele woorden. “Barack en Michelle Obama: ons land is jullie veel dankbaarheid verschuldigd.”

De huidige Amerikaanse president heeft zelf Trump al uitgenodigd in het Witte Huis. In een toespraak zei hij dat hij “een vlotte overgang” wil garanderen van het ene naar het andere presidentschap, ondanks hun “belangrijke meningsverschillen”. Daarnaast zegt Obama te duimen voor de nieuwe president “voor het goed van het land”. “Iedereen is droevig als hij een verkiezingslag verliest, maar de dag erna moeten we beseffen dat we allemaal in hetzelfde team zitten.”

“Dit doet pijn”

Geflankeerd door haar echtgenoot, voormalig president Bill Clinton, geeft Hillary toe dat ze geraakt is door haar nederlaag. “Het spijt me zo dat we deze verkiezing niet gewonnen hebben. Dit doet pijn en dat zal het nog lang doen”, zei Clinton.

“Onze campagne ging nooit over één persoon of één verkiezing, deze campagne ging over de Verenigde Staten. We hebben gezien dat ons land meer verdeeld is dan we dachten.” Clinton zei ook dat het resultaat van de verkiezingen moet worden aanvaard. “Donald Trump zal onze president zijn. We zijn hem een open geest en een kans te leiden schuldig.”