Togolees uit Herstal uitgewezen

De Togolees Daté Houedakor is gisteren in de namiddag dan toch het land uitgezet. Dat bevestigt zijn advocaat Philippe Mortiaux vandaag. Gisteren werd nog een kort geding aangespannen voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel tegen de beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken, maar die verklaarde zich onbevoegd. Enkele uren later werd de Togolees uitgewezen. Houedakor landde afgelopen nacht in de Ghanese hoodfstad Accra, na een tussenstop in het Marokkaanse Casablanca. De advocaat van de 38-jarige Togolees laat in een reactie weten de snelle afhandeling van het dossier van zijn cliënt te betreuren. De man zou zelfs geen afscheid hebben kunnen nemen van zijn familie.

Houedakor, die al ruim vijf jaar in Herstal bij Luik woont, heeft een verblijfsvergunning die geldig is tot 2017 en een arbeidscontract van onbepaalde duur. Reden voor de uitwijzing is dat de man in mei zonder officieel paspoort naar Togo reisde. Ironisch genoeg ging Houedakor er juist zijn paspoort halen. Dat had hij nodig om te kunnen trouwen en om zijn vier kinderen hier te kunnen erkennen, maar het Afrikaanse land had geweigerd het document naar België op te sturen.

De man keerde op 1 oktober terug naar België via buurland Ghana, dat hem een reistitel had toegekend. Daarop werd hij op de luchthaven van Zaventem aangehouden en naar een gesloten centrum gestuurd, in afwachting van zijn uitwijzing. Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen legde de man geen enkel bewijs voor van de stappen die hij in Togo ondernam voor het bekomen van een paspoort. Ook kan hij niet aantonen dat hij de vader van de vier kinderen is.

Houedakor verzette zich al bij twee pogingen tot uitwijzing. De piloten weigerden op te stijgen wegens het luidruchtige protest van de Togolees. De man kreeg in zijn pogingen om in België te blijven ook veel steun, onder meer van de burgemeester van Herstal en federaal Kamerlid Frédéric Daerden (PS).

bron: Belga