“KSO uit de kast” om kunstonderwijs te promoten

KSO uit de kast om kunstonderwijs te promoten

Leerlingen van het kunstsecundair onderwijs (KSO) verrassen vandaag in zeven Vlaamse steden en in Brussel voorbijgangers met opvallende voorstellingen en acties. Doel van “KSO uit de kast” is om het kunstonderwijs beter bekend te maken bij het grote publiek. De aftrap van het netoverschrijdend initiatief werd gegeven in aanwezigheid van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Het KSO vertegenwoordigt vandaag slechts 2,13 procent van het totaal aantal leerlingen in het secundair onderwijs. “Gebrek aan kennis bij zowel ouders, kinderen als leerkrachten over het opleidingsaanbod en misverstanden over de doorstroommogelijkheden liggen aan de basis van de lage instroom”, luidt het.

Om daar verandering in te brengen, organiseren de dertien homogene KSO-scholen van het Nederlandstalig onderwijs vandaag voor het eerst een Dag van het KSO. Centraal daarin staat het evenement “KSO uit de kast”, waarbij leerlingen van het kunstonderwijs verrassingsvoorstellingen houden in Aalst, Antwerpen, Brugge, Brussel, Genk, Hasselt, Gent en Leuven. De aftrap van het initiatief werd in aanwezigheid van onder anderen minister Crevits en de verscheidene nethoofden gegeven in de Kunsthumaniora Brussel.

“In onze veranderende maatschappij winnen vaardigheden als flexibiliteit, veerkracht en creativiteit aan belang. Het KSO is een ideale partner om jongeren in die richting uit te dagen. Vandaag slaagt het KSO er in om zich netoverschrijdend zichtbaar te maken in Vlaanderen en Brussel. In het toekomstig secundair onderwijs verdient het kunstonderwijs dan ook zeker een eigen stek”, zegt minister Crevits.

bron: Belga