Beurzen duiken in het rood in vooruitzicht van verkiezingszege Trump

Beurzen duiken in het rood in vooruitzicht van verkiezingszege Trump
Beurzen duiken in het rood in vooruitzicht van verkiezingszege Trump

De beurs van Tokio duikt vandaag diep in het rood, nu een verkiezingsoverwinning van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump steeds dichterbij lijkt te komen. Intussen zijn er ook aanwijzingen voor stevig verlies op de Amerikaanse markten. Een uur voor sluitingstijd heeft de Nikkei-index al meer dan 1.000 punten, of bijna zes procent, moeten prijsgeven. De Nikkei dook naar 16.145,94 punten. Dat is 1.025 punten (5,97 procent) lager dan de slotkoers van gisterenavond. Nochtans liet de index bij de start van de handelsdag nog positieve cijfers optekenen. Maar toen de verkiezingsuitslagen vanuit de VS kwamen overwaaien, begon de Nikkei aan de weg naar beneden.

Ook de andere Japanse beursindicatoren kleuren Republikeins rood. De ruime Topix-index verloor 5,40 procent, tot 1.290,23 punten. De Japanse minister van Financiën, het agentschap van Financiële diensten en de Japanse Nationale Bank komen vannamiddag (lokale tijd) alvast in spoedzitting bijeen om de situatie te onderzoeken.

Hetzelfde beeld doet zich overigens voor op de andere Aziatische beurzen: de Singapore’s Straits Times index staat momenteel op -2 procent, net als de Hang Seng index in Hongkong en de KOSPI-index in Zuid-Korea. Volgens het financieel persbureau Bloomberg leeft de ongerustheid ook al op de Amerikaanse markten. De stock futures op de S&P 500 staan op -4,3 procent, terwijl die op de Dow Jones Industrial Average 4,1 procent lager staan. Dat lijkt erop te wijzen dat ook de Amerikaanse markten straks een stevige opdoffer te verwerken krijgen.

Bron: Belga