Failing Forward: Ondernemen met falen en opstaan

Failing Forward
Fouten maken mag! Onderteken het manifest van Failing Forward.

Je kan niet ondernemen zonder af en toe eens flink tegen de muur te lopen. Dat is de boodschap die Startups.be en het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen willen doen doordringen bij de Vlaming. Een mislukking maakt je sterker, want uit fouten leer je. Maak kennis met Failing Forward!

Startups.be, de one stop shop voor Belgisch tech ondernemerschap, organiseert al jaren een grote ‘Failing Forward’-conferentie. Nu heeft ook de Vlaamse overheid het belang van dit thema opgepikt en de vzw het mandaat gegeven om een veel bredere campagne op te zetten rond ‘falen en weer opstaan’.

Falen is oké

De komende vier jaar gaat het Startups.be-team dan ook actief sensibiliseren over het onderwerp, en benadrukken dat fouten maken een essentieel onderdeel is van het leerproces dat ondernemers doormaken. “We willen het taboe rond mislukken de wereld uit helpen”, legt ceo Karen Boers van Startups.be uit, “zodat ondernemende Vlamingen die de mist in gaan niet langer scheef bekeken worden.”

“Dat falen is er wel, maar je kan het overwinnen, en nadien beter doen.”

“De schrik om te falen houdt heel wat mensen tegen om te ondernemen”, vult administrateur-generaal Bernard De Potter van het Agentschap Innoveren en Ondernemen aan. “We moeten die drempels wegnemen, en de mensen erop wijzen dat ze niet bij de pakken mogen blijven zitten. Dat falen is er wel, maar je kan het overwinnen, en nadien beter doen.”

Bekende ondernemers getuigen

De beste manier om die boodschap naar het grote publiek te brengen, is via getuigenissen van mensen die het al eens meegemaakt hebben. De campagne die deze week gelanceerd wordt is dan ook voor een groot stuk opgebouwd rond dergelijke ‘ontboezemingen’, die vaak erg persoonlijk zijn.

Een belangrijk element in de campagne is het nieuwe webplatform. Mensen als Jan Verheyen, Inge Geerdens en Piet Huysentruyt doen hun faalverhalen eerlijk en ongecensureerd uit de doeken. Vanaf volgend jaar kan iedereen die dat wenst zijn eigen
‘faalverhaal’ uploaden.

Faalfolie

Een getuigenis online is één ding, maar in contact komen met gelijkgestemde zielen doet wonderen. Praten over stommiteiten werkt immers louterend. Daarom organiseert Startups.be voortaan elke maand een ‘FaalFolie’ in een grote Vlaamse stad. We trappen af in Kortrijk, en trekken vervolgens naar Leuven, Mechelen, Hasselt en Antwerpen.

Ook de grote ‘Failing Forward Conferentie’ is terug van weggeweest. Dit jaar vindt dat
event plaats op 16 november bij ING in Brussel.

Tot slot kunnen mensen die de missie van Startups.be onderschrijven het manifest ondertekenen. Iedereen die mee het taboe op falend ondernemerschap wil doorbreken, kan zijn stem laten horen en steekt zo onze ondernemers die dag in dag uit risico’s nemen mee
een hart onder de riem.

Failing Forward