Merkel vreest Russische beïnvloeding bij Duitse verkiezingen

Merkel vreest Russische beïnvloeding bij Duitse verkiezingen
Merkel vreest Russische beïnvloeding bij Duitse verkiezingen

De Duitse bondskanselier houdt er rekening mee dat de Duitse parlementsverkiezingen in het najaar van 2017 beïnvloed kunnen worden door Russische cyberaanvallen. Dat verklaarde ze vandaag na afloop van een gesprek met de Noorse premier Erna Solberg in Berlijn. Merkel stelt dat Duitsland nu al geconfronteerd wordt met Russische cyberaanvallen. Daarnaast wordt er vanuit Rusland ook regelmatig foute informatie verspreid, meent ze. “Het is dus mogelijk dat dit een rol gaat spelen in de verkiezingsstrijd”, aldus de bondskanselier, die benadrukt dat de Duitse diensten zich intensief met het probleem bezighouden.

Eerder waren er in de VS al berichten over mogelijke Russische bemoeienissen de wereld in gestuurd. Zo werden er computers van de Democratische partij gehackt, waarbij ook e-mails werden gestolen. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton denkt, net als de FBI, dat het gaat om een Russische aanval die als doel heeft om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Duitse veiligheidsdiensten hadden eerder al het vermoeden geuit dat de elektronische aanvallen op het Duitse parlement en het CDU-hoofdkwartier vanuit Moskou waren aangestuurd.

Solberg reageerde meer gelaten op de cyberdreiging. Ook zij zegt dat haar land regelmatig geconfronteerd werd met cyberaanvallen vanuit het buitenland, onder andere vanuit Rusland. Maar er zijn geen aanwijzingen voor systematische Russische aanvallen die tot doel hebben om in te grijpen in de Noorse politiek, zo klinkt het. Bovendien verloopt de samenwerking met de Russische autoriteiten volgens haar goed.

Bron: Belga