Nederlandse premier Rutte bezorgd om overnameplannen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse premier Mark Rutte is "niet meteen enthousiast" over de plannen van bpost om het Nederlandse PostNL over te nemen. "We hebben serieuze vragen. PostNL is een efficiënt werkend bedrijf dat goed zelfstandig kan voortbestaan", zo zei Rutte na afloop van de Vlaams-Nederlandse top in Gent. Officieel stond het dossier bpost/PostNL niet op de agenda van de Vlaams-Nederlandse top, evenmin als het dossier rond de kerncentrale van Doel. Toch kreeg de Nederlandse premier er na afloop van de top een vraag over. Rutte geeft toe dat hij zelf weinig te zeggen heeft over de eventuele overname. "PostNL is een beursgenoteerd bedrijf. In de eerste plaats is het een zaak van de aandeelhouders om een besluit te nemen over het bod."

Toch lijkt de Nederlandse premier niet echt happig op een mogelijke overname. Hij sprak van "een stap in de verkeerde richting". Zo ziet hij het vooral niet zitten dat het Nederlandse PostNL opnieuw een overheid als grootaandeelhouder krijgt, terwijl het bedrijf net in het verleden de stap heeft gezet van staatsbedrijf naar privébedrijf.

De Belgische Staat heeft namelijk 51 procent van de aandelen in handen. Bij een overname van PostNL zou dat belang wat verwateren, maar wel op ongeveer 40 procent blijven.

bron: Belga