Fusieplannen havens Gent en Zeeland – “Fusie tussen Gentse en Zeeuwse havens kan tot 15 pct groei opleveren”

De CEO’s van zowel het Havenbedrijf Gent als Zeeland Seaports verwachten dat een fusie op termijn tot vijftien pct omzetgroei en groei in tewerkstelling zal opleveren. Dat werd gezegd na afloop van de ondertekening van een intentieverklaring op een Vlaams-Nederlandse top in Gent. Met de fusie komt de gecombineerde haven qua tonnage in de top tien van Europese havens, qua toegevoegde waarde in de top vijf van Europese havens, aldus nog de CEO’s. “In de top tien staan is belangrijk voor investeerders”, duidt Mathias De Clercq, voorzitter van het Havenbedrijf Gent, het belang.
De havenbedrijven verrichtten de afgelopen maanden een onderzoek naar de kansen en mogelijkheden van een samenwerking. Met het ondertekenen van een intentieverklaring start nu een zogenaamd due diligence onderzoek, waarbij de twee in alle openheid de boeken aan elkaar moeten tonen. “Het is de bedoeling om tot één organisatie en één strategie te komen”, zei CEO Jan Lagasse (Zeeland Seaports). En die moet er over zes maanden zijn. “Als je teveel tijd neemt, dan gaat het enthousiasme verminderen en nemen de problemen, die je ongetwijfeld tegenkomt, de overhand”, klinkt het.
“De richting is ingezet, de wil is ingezet om na de verloving een huwelijk te sluiten”, zegt de Gentse havenvoorzitter De Clercq. Hij onderstreept de gelijkwaardigheid van de twee partners. “Dit is niet het verhaal van een grote haven die een kleine haven opslokt.” De grotere havens toonden zich volgens CEO Jan Lagasse positief. “We kunnen betere en grotere partners zijn in de complementariteit”, klonk het.
Een fusie zal ook kostenbesparingen opleveren voor de organisaties, al onderstreepten de twee CEO’s dat de tewerkstelling in de twee havenbedrijven (zowat 250 mensen) behouden blijven, evenals de arbeidsvoorwaarden.

bron: Belga