Europa wil inlichtingen over Britse toezeggingen aan Nissan

Europa wil inlichtingen over Britse toezeggingen aan Nissan

De Europese Commissie heeft de Britse regering inlichtingen gevraagd over de garanties die ze heeft beloofd aan de Japanse autobouwer Nissan, zo heeft een woordvoerder maandag meegedeeld. Ondanks de Brexit kondigde Nissan onlangs de bouw van nieuwe modellen in de fabriek in Sunderland aan. “We hebben persartikelen gezien over deze kwestie. Bijgevolg hebben de diensten van de Commissie contact opgenomen met de Britse autoriteiten”, zo verklaarde de woordvoerder, die eraan toevoegde dat dergelijke uitwisseling van informatie niets ongebruikelijks inhoudt. Hij stipte aan dat Londen geen mogelijke steunmaatregelen heeft aangemeld en de Commissie dus ook geen formeel standpunt heeft. De Commissie wil nagaan of de Britse toezeggingen in overeenstemming zijn met de Europese concurrentieregels. In afwachting van hun vertrek uit de Europese Unie blijven de Britten immers verplicht die regels na te leven.

Nissan besloot eind oktober twee nieuwe modellen te bouwen in Sunderland. De fabriek in het noordwesten van Engeland, die 7.000 mensen aan het werk zet en goed is voor tienduizenden jobs bij toeleveranciers, exporteert meer dan de helft van de productie naar de rest van de EU.

Het automerk bevestigde garanties te hebben gekregen van de Britse regering, zonder in detail te treden. Aan de openbare omroep BBC zei minister van Ondernemingen Greg Clark dat hij Nissan heeft beloofd erover te waken dat de autobouwer tariefvrij zal kunnen blijven uitvoeren naar de EU.

bron: Belga