Al Qaeda in de Islamitische Maghreb publiceert executievideo

Al Qaeda in de Islamitische Maghreb publiceert executievideo
Al Qaeda in de Islamitische Maghreb publiceert executievideo

De terreurgroep Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQMI) heeft een video vrijgegeven waarin twee Malinezen geëxecuteerd worden, omdat ze beschuldigd werden van collaboratie met de Franse militairen in Mali.
De video werd vrijdagavond verspreid door Andalus Media, het communicatiekanaal van de AQMI, en toont de publieke executie van twee mannen, op een niet nader bepaalde plaats.
De mannen worden voorgesteld als Mohamed Ould Beih en El-Hussein Ould Badi. De eerste zou volgens AQMI betaald geweest zijn om informanten te rekruteren, de tweede zou de geheime wapenopslag van de terreurgroep hebben getoond aan Franse soldaten.
Badi werd er ook van beschuldigd informatie over de jihadistische strijders in Libië te hebben doorgegeven aan de Mauritaanse autoriteiten.
De twee mannen worden in de video gedood met een kogel, voor de ogen van een groep nomaden. Vervolgens wordt de lokale bevolking gewaarschuwd dat al wie informatie verstrekt over terreurstrijders, hetzelfde lot te wachten staat.
De video heet “Verraders 2”, en lijkt een vervolg te zijn op “Verrader”. Die video van december 2015 toonde de executie van twee Malinezen en een Mauritaniër, ook omdat ze gecollaboreerd zouden hebben.
Jihadistische groeperingen veroverden in 2012 het noorden van Mali. Sinds de start van de Franse militaire interventie in 2013 zijn ze daar grotendeels verdreven, maar in bepaalde delen zijn de VN-missie Minusma en het Malinese leger daar nog niet in geslaagd.

Bron: Belga