België behaalt zilver op quiz-olympiade

Foto Facebook / International Quiz Association

België is op de tweede plaats geëindigd in de landencompetitie op de Quiz Olympiad in Athene. Het kampioenschap werd gedomineerd door topfavoriet Engeland.

België is een land van compromissen, bouwovertredingen, kermiskoersen én quizzen. Er gaat geen weekend voorbij of de polyvalente zalen in ons land lopen vol voor een avondje vragen oplossen en bitterballen eten. Die jarenlange training heeft ons duidelijk deugd gedaan, want op de Quiz Olympiad leverde het ons een zilveren medaille op.

Engeland wint met overmacht

Het was de eerste keer dat de Internationale Quiz Associatie het internationaal toernooi organiseerde. In totaal reisden zo’n 200 toegewijde quizzers uit 26 landen af naar de Griekse hoofdstad. Ze konden deelnemen aan individuele competities, landenreeksen en quizzen met zelf opgerichte ploegen. Onder de deelnemers zaten een paar van de bekendste bollebozen uit het wereldwijde quizcircuit.

Het Belgische viertal plaatste zich donderdag al voor de finale door één punt voor Wales te blijven. Tijdens het slotduel bleek al snel dat er niets te doen was aan het Engelse team. De favoriet bouwde een vroege voorsprong uit en gaf die niet meer uit handen.

De beste in Aardrijkskunde

Ook in de nevenwedstrijden maakten onze landgenoten een goede indruk. Ronny Geudens viel net naast het podium in de individuele competitie. De eerste drie plaatsen waren daar opnieuw voor het indrukwekkende Engeland.

In de competitie voor quizploegen trok met Café Den Hemel wel een volledig Belgisch team aan het langste eind. Ook twee van de teamleden haalden een prijs binnen. In de individuele themaquizzen behaalde Paul Aerts goud in de categorie ‘Aardrijkskunde’, met slechts één punt voor op zijn ploeggenoot Nico Pattyn.