Voedingsdeskundige Dagmar von Cramm: “In een gezonde levensstijl hoeft niet veel tijd te kruipen!”

Dagmar von Cramm
Screenshot Youtube - Dagmar von Cramm

Dagmar von Cramm is een gerenommeerde voedingsdeskundige. Ze heeft al verschillende kookboeken geschreven en is hoofdredacteur van het Duitse magazine eathealthy. Ze vertelt ons over een gezonde manier van leven en hoe je eten het best bewaart en klaarmaakt.

Mevrouw von Cramm, zijn gezonde voedingsgewoonten echt zo belangrijk als men beweert? Veel mensen hebben slechte eetgewoontes en kunnen toch gezond blijven?

“Het menselijke lichaam kan veel verdragen. Ongezonde voeding heeft niet meteen een slechte invloed wanneer we jong zijn en veel bewegen. De gezondheidsproblemen duiken pas later op. Die gaan van obesitas en diabetes tot een te hoge bloeddruk, problemen met hart- en bloedvaten en zelfs kanker. Zondigen is het dus echt niet waard, zeker nu we meer mogelijkheden hebben om gezond te eten dan ooit tevoren.”

Gezonde voeding is hip. Maar dat wordt niet altijd omgezet in de praktijk. Waarom toch?

“Onze eetgewoontes worden op jonge leeftijd bepaald. De geur alleen al van onze lievelingskost is genoeg om ons te doen zwichten. Ook onze overlevingsdrang speelt een rol. We eten alles wat we kunnen krijgen, ook als we eigenlijk voldaan zijn. Kant-en-klare maaltijden zijn ten slotte ook boosdoeners. Ze zien er smakelijk uit en nemen geen tijd in beslag.”

Maar hoe kun je een gezonde levensstijl dan combineren met een drukke job?

“Gezond eten betekent niet dat je elke dag uitgebreid moet koken. Smoothies met fruit en groenten zijn in no-time klaar. Zelf ben ik een enorme fan van havermout met muesli, fruit en noten. Zo’n ontbijt kost geen moeite en zit vol vitamines.”

Thuis waken we het beste over onze eigen gezondheid. Helpen nieuwe technologieën in de keuken bij een gezonde levensstijl?

“Natuurlijk! Als je voldoende groenten wilt eten zonder constant naar de supermarkt te hollen, moet je ze in optimale omstandigheden bewaren. Licht, warmte en zuurstof tasten het vitaminegehalte snel aan, dus een goede koelkast is onontbeerlijk. Ook nieuwe kookmethodes ondersteunen een gezonde levensstijl. Groenten kun je bijvoorbeeld koken. Zo blijven de vitaminen bewaard.”

Bosch heeft NoFrost cooling toepassingen ontwikkeld samen met het innovatieve VitaFresh-vershoudsysteem. Zo verzekert Bosch verse voeding zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Wat vindt u daarvan?

“Ik vind het fantastisch! Het is erg handig dat de temperatuur en de vochtigheidsgraad afzonderlijk geregeld kunnen worden. Het heldere licht helpt je verschillende voedingsproducten te ordenen. De koelkasten zijn ook enorm ruim en dat biedt alleen maar voordelen. Ik denk dat ik er zelf één ga aanschaffen.”

 

metro-cb-vitafresh-700x300-nl