Zuid-Koreaanse presidente gaat ermee akkoord ondervraagd te worden door parket

Zuid-Koreaanse presidente gaat ermee akkoord ondervraagd te worden door parket
Zuid-Koreaanse presidente gaat ermee akkoord ondervraagd te worden door parket

De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-Hye heeft vrijdag verklaard dat ze ermee akkoord gaat “indien nodig” ondervraagd te worden door het parket in het kader van het onderzoek naar het politieke schandaal rond haar vriendin Choi Soon-sil. Park wordt verweten Choi Soon-sil, door de media weleens Raspoetin genoemd, toegelaten te hebben zich zonder openbaar ambt toch te mengen in regeringszaken. Daarnaast zou Choi haar banden met Park ook gebruikt hebben om giften voor twee privéstichtingen binnen te rijven en om zich persoonlijk te verrijken. De openbaar aanklager zou een arrestatiebevel uitgevaardigd hebben tegen Choi.
De presidente verklaarde vrijdag tijdens een televisietoespraak dat ze haar verantwoordelijkheid erkent in de zaak rond Choi. Ze verontschuldigde zich ook opnieuw voor het schandaal, dat haar populariteit zwaar heeft aangetast. Bij betogingen hebben duizenden Zuid-Koreanen de regering om het aftreden van Park geëist.
De Zuid-Koreaanse premier Kim Byong-joon, die woensdag benoemd werd in het kader van het schandaal, sloot donderdag al niet uit dat er ook onderzoek zou komen tegen Park, ondanks haar onschendbaarheid. Moest de openbaar aanklager tegen haar een onderzoek starten, zou Park de eerste Zuid-Koreaanse president worden die tijdens haar ambtstermijn een gerechtelijk onderzoek zal ondergaan, aldus persagentschap Yonhap.

Bron: Belga