Elke dag 21 illegale vreemdelingen onderschept sinds ontmanteling Calais

Elke dag 21 illegale vreemdelingen onderschept sinds ontmanteling Calais

Sinds de start van de ontmanteling van het vluchtelingenkamp in Calais werden bij gerelateerde operaties in ons land 274 onregelmatige vreemdelingen onderschept. Dat zijn er gemiddeld 21 per dag, laat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon weten. Het cijfer ligt niet zo veel hoger dan de aantallen die voor de ontmanteling werden opgepakt. De opzet van tentenkampen in West-Vlaanderen werd vermeden. Sinds de start van de ontmanteling worden in België extra patrouilles ingezet en random controles uitgevoerd in de buurt van de grens. De vluchtelingen die daarbij werden onderschept zijn voornamelijk afkomstig uit Somalië en Eritrea, “mensen die vaak geen middelen hebben om smokkelaars te betalen, maar absoluut naar Engeland willen”, aldus Jambon.
“De verschillende diensten hebben ruim op voorhand verschillende scenario’s klaargemaakt en hebben daardoor goed op tijd het juiste schuifje maatregelen kunnen opentrekken”, aldus de minister. “Zo hebben we op een bepaald moment beslist om 120 politiemensen extra in West-Vlaanderen in te zetten.”
Wat de ontmanteling van het kamp op langere termijn voor België zal betekenen, blijft onduidelijk. “We houden de extra voorziene capaciteit van 120 politiemensen dan ook paraat”, aldus Jambon.

bron: Belga