Staking in gevangenis Mechelen wordt stopgezet na belofte voor extra personeel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het personeel van de gevangenis in Mechelen zal morgenochtend opnieuw aan het werk gaan. Dat zegt Eddy De Smedt, secretaris voor VSOA. Volgens hem heeft de directie onder meer een vijftal nieuwe personeelsleden beloofd om onderbemanning aan te pakken. Ook een eerder akkoord zou beter gaan worden uitgevoerd. Donderdagochtend brak er in de instelling een staking uit, nadat woensdagavond bij een geval van agressie meerdere personeelsleden gewond raakten. Volgens vakbond VSOA was dat de druppel die de emmer deed overlopen.

Na gesprekken met de directie en de regionale directie zal de staking vrijdagochtend om 6.00 uur ophouden. "Er komen een vijftal extra personeelsleden", bevestigt Eddy De Smedt. "Ook een eerder akkoord dat nog niet altijd werd gevolgd, zal nu wel ten volle worden uitgevoerd. Dat gaat onder meer over bepaalde cursussen die eventueel kunnen worden geschrapt."

De vakbondsman is tevreden met het compromis, dat zal worden geëvalueerd. "Als dit goed wordt uitgevoerd, dan kan de veiligheid opnieuw worden gegarandeerd."

Volgens De Smedt werken er in principe zo'n tachtig personen in de gevangenis, maar valt dat cijfer door absenteïsme terug tot zestig personeelsleden. Nog volgens hem zijn er 122 gedetineerden in de gevangenis, die is voorzien voor honderd gevangenen.

bron: Belga