Glamour neemt Bono op in ‘Women of the Year’-lijst

Bono tijdens een optreden met U2 in Las Vegas. AFP / K. Winter

De Ierse zanger Bono mag zich van het magazine Glamour een van de vrouwen van het voorbije jaar noemen. De frontman van U2 krijgt de bekroning voor zijn werk voor de bevordering van gelijke rechten voor vrouwen.

Het is geen verrassing, maar de opname van Bono in de lijst van ‘Women of the Year’ is een primeur. De zanger is een man, voor zover we weten althans.

De Ier met de opvallende gekleurde zonnebrillen kreeg wereldwijd veel lof voor ‘Poverty is Sexist’. Dat is een campagne die vrouwen uit de armste regio’s ter wereld toegang probeert te verschaffen tot menselijke basisrechten, zoals voedsel, proper water en onderwijs.

“Samen het voortouw nemen”

Zelf was de frontman verrast door de verkiezing. “Ik ben dankbaar voor deze eer, want het biedt me de kans om te zeggen dat de strijd tegen genderongelijkheid enkel gewonnen kan worden als mannen samen met vrouwen het voortouw nemen”, aldus Bono.

“We kunnen veel meer doen dan we denken”, gaat de zanger verder. “Onze leiders moeten verantwoording afleggen aan ons. Als ze vrouwen en meisjes niet ondersteunen, stem ze dan weg. Zoals Nelson Mandela het al zei: ‘Het lijkt altijd onmogelijk, tot het gebeurt’.”