Achttien doden bij geweld tussen veehouders en landbouwers in Niger

Achttien doden bij geweld tussen veehouders en landbouwers in Niger
Achttien doden bij geweld tussen veehouders en landbouwers in Niger

In Niger, in de buurt van het dorp Bangui in het westen van het land, werden dinsdag minstens 18 mensen gedood en 43 anderen verwond bij geweld tussen landbouwers en veehouders, zo deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken mee. “Achttien doden, 43 gewonden en verschillende verbrande huizen is de tragische balans na de vechtpartij”, aldus de persmededeling van het ministerie. “De rust is teruggekeerd dankzij de inzet van het leger en de veiligheidsdiensten”, zo klonk het nog.
Volgens een lokale verkozene brak het geweld dinsdagochtend uit, toen een kudde dieren van een veehouder een graanveld vernielde. “Bij de eerste confrontatie kwam de eigenaar van het veld op, wat het vuur aan de lont stak”, aldus de mandataris, die toevoegde dat bij de dodelijke slachtoffers ook vrouwen en kinderen waren.
In Niger komen conflicten tussen landbouwers en veehouders vaker voor, vooral tijdens de oogstperiode, die samenvalt met de verplaatsing van het vee naar de grote weilanden.
In november 2014 kwamen tien mensen om bij geweld tussen veehouders en boeren in de buurt van Birni N’Konni, net als Bangui gelegen in de Tahoua-regio.

Bron: Belga