Grond zakte tot wel 70 centimeter bij aardbeving in Italië

Grond zakte tot wel 70 centimeter bij aardbeving in Italië
Grond zakte tot wel 70 centimeter bij aardbeving in Italië

Bij de aardbeving met magnitude 6,5 die Midden-Italië zondag trof, is op sommige plaatsen de grond “tot wel 70 centimeter” gezakt. Dat zegt het Italiaanse Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV) op basis van satellietbeelden. Volgens de onderzoekers van het INGV en de Nationale Onderzoeksraad (CNR) leidde de beving tot de vervorming van de aardkorst in een gebied van 130 vierkante kilometer. Dicht bij het plaatsje Castelluccio, op zes kilometer van het epicentrum van de beving, bewoog de aarde zelfs tot 70 centimeter op en neer. Dergelijke verzakkingen zijn “eerder ongewoon”, zeggen de onderzoekers. Tijdens vorige aardbevingen op 24 augustus (magnitude 6,0) en oktober 26 (5,4 en 5,9) werden pieken van “slechts” 20 tot 25 centimeter gemeten.

Sinds de aardbeving van zondag werden al ongeveer 1.100 naschokken geregistreerd, waarvan 240 met een magnitude tussen 3 en 4, en 19 met een magnitude tussen 4 en 5. Dat blijkt uit gegevens van het INGV.
Bij de beving van zondag vielen geen wonden, maar ze leidde wel tot heel wat schade. Door de opeenvolging van bevingen zitten volgens het grootste Italiaanse boerensyndicaat naar schatting 3.000 landbouwer op hun tandvlees. In de regio zijn vooral veeboeren actief: in totaal worden er ruim 100.000 dieren – vooral koeien, varkens en schapen – geteeld. De boerenvereniging vraagt dan ook om noodmaatregelen.

Bron: Belga