Verkiezingen IJsland – Alliantie geleid door Piratenpartij kaapt meerderheid in parlement weg

Verkiezingen IJsland - Alliantie geleid door Piratenpartij kaapt meerderheid in parlement weg
Verkiezingen IJsland - Alliantie geleid door Piratenpartij kaapt meerderheid in parlement weg

De centrumlinkse alliantie geleid door de Piratenpartij heeft zaterdag een nipte meerderheid behaald in het IJslandse parlement. Dat blijkt uit schattingen van de openbare omroep RUV. De “Piratar” waren de favoriet bij de vervroegde verkiezingen, waarbij een afstraffing van de rechtse regeringspartijen werd verwacht. De amper vijf jaar oude Piratenpartij verviervoudigde haar score tegenover de verkiezingen van 2013 en zou 12 zitjes veroveren in het Althingi, het IJslandse parlement. De partij sloot een voorakkoord met drie centrumlinkse partijen (de groenen, de sociaaldemocraten en centrumlinks) en volgens RUV zou de alliantie een meerderheid van 32 op 63 zitjes verzamelen. De Onafhankelijkheidspartij en de centrumrechts georiënteerde Progressieve Partij, die sinds 2013 samen een regering vormden, behalen tezamen slechts 25 zitjes.
Traditioneel duidt de IJslandse president de voorzitter van de grootste partij aan als formateur. Dat is in dit geval de Onafhankelijkspartij, met 19 zitjes, maar de kans is zeer klein dat zijn partij een meerderheid zal kunnen vormen. Mogelijk wordt Birgitta Jonsdottir van de Piratenpartij dus de nieuwe premier. Zij heeft een verleden als woordvoerster van WikiLeaks.
De Piraten danken hun populariteit aan een campagne die vooral de nadruk legde op de veronderstelde corruptie onder IJslands elite. In april moest premier Sigmundur David Gunnlaughsson ontslag nemen nadat zowel zijn naam als die van zijn vrouw waren opgedoken in de Panama Papers, terwijl de financiële en politieke beleidsmakers sinds de financiële crisis van 2008-2012 door velen bekeken worden als rotte vis. De partij komt op voor meer directe democratie, onder meer door referenda, transparantie bij de overheid en een betere bescherming van individuele vrijheden. Daarnaast wil ze drugs legaliseren en klokkenluiders beschermen.

Bron: Belga