Geweld Jemen - Jemenitische president verwerpt vredesplan van VN

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Jemenitische president Abed Rabbo Mansur Hadi heeft een vredesplan verworpen van de Verenigde Naties om een einde te maken aan de oorlog in zijn land. Dat heeft een bron binnen het presidentschap gemeld. Zaterdag meldden bronnen binnen het leger en de hulpdiensten nog dat bij luchtaanvallen door de Arabische coalitie minstens dertig rebellen en gevangenen omkwamen, nadat eerder al bekendraakte dat er bij luchtaanvallen tot 17 burgerslachtoffers vielen. De president heeft VN-bemiddelaar Ismail Ould Cheikh Ahmed ontvangen in Riyad, maar "weigert het voorstel van de VN te ontvangen", aldus de bron aan AFP. De inhoud van het plan werd niet openbaar gemaakt, maar volgens bronnen dicht bij het dossier zou de benoeming van een nieuwe vicepresident zijn opgenomen nadat de rebellen de hoofdstad Sanaa en andere steden verlaten hadden en hun wapens hadden ingeleverd. Daarna zou Hadi de macht overdragen aan zijn vicepresident, die een nieuwe premier moet aanduiden, die op zijn beurt een eenheidsregering moet vormen.

Volgens een persbericht van het presidentschap "opent het voorstel enkel maar de deur naar een groter lijden en meer oorlog, en is het geen vredesplan".

Zaterdag kwamen bij luchtaanvallen van de Arabische coalitie nog tientallen mensen om het leven, aldus bronnen binnen het leger en de hulpdiensten. Twee luchtaanvallen vernielden een gebouw van de veiligheidskrachten van de rebellen in Zaidia, in het noorden van de haven van Hodeidah, in het westen van het land. In het gebouw was ook een gevangenis met 40 gevangenen, allemaal tegenstanders van de Houthi-rebellen en hun aanhangers, aldus de bronnen. Volgens de rebellen kwamen bij aanvallen op een residentiële wijk in de stad Salou ook zeventien mensen om het leven.

Saoedi-Arabie en acht andere Arabische landen voeren sinds 26 maart 2015 in Jemen luchtaanvallen uit op sjiitische Houthi-milities, die de soennitische president Abed Rabbo Mansur Hadi hadden verjaagd en grote delen van het land in handen hadden gekregen. De orlog in het straatarme Jemen heeft sinds maart 2015 al aan bijna 7.000 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN.

Bron: Belga