EK veldrijden - Bondscoach Rudy De Bie mag dankzij Toon Aerts extra renner selecteren voor WK

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Dit is een onverwachte zege die ons al zeker een extra renner oplevert voor het WK. Een goede zaak dus voor ons land", reageerde bondscoach Rudy De Bie zondag na de Europese titel van Toon Aerts. "Ik ben ook echt blij voor hem." "Het had ook mooi geweest als Wout van Aert Europees kampioen was geworden. Maar hij is al wereldkampioen. Dit levert ons voor het WK een extra mannetje op in de selectie. Toon is normaal een renner die houdt van lastige crossen, waarin je moet ploeteren. Nu kroont hij zich tot Europees kampioen op een parkoers dat het zijne niet is. Een straffe prestatie. Daar mag hij ook Van Aert voor danken. Hij leverde voorbeeldig afstoppingswerk. Dat toont dat hij een jongen is die een andere renner ook iets gunt. Later gaat hij wel zijn eigen kans, maar toen was het al zeker dat Toon het zou halen. Straf toch ook wat Toon uit zijn benen schudt."

"De omstandigheden hebben er voor gezorgd dat we zo'n speciale cross hebben gezien. Dit is een parkoers dat de voorbije twintig jaar geen enkele verandering onderging, het heeft crosstechnisch nog weinig te bieden. Het is fijn dat we een mooi podium hebben en Toon is uiteraard een verrassing, maar de jongens naast hem zijn wel de sterkste twee crossers van dit moment. Dus hoedje af voor hem, maar een echte cross was het hier niet. Toon heeft perfect gebruik gemaakt van een windstil moment in een tactische cross. Mathieu van der Poel was al een paar keer aangevallen door Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout en na een tijdje wordt je dat gewoon moe. Daarvan heeft Toon geprofiteerd. Dit is een verdiende zege, want je zag ook dat hij heel sterk was en geen tijd verloor toen er eens een ronde stevig door werd gekoerst in de achtervolging. Het goud is in de eerste plaats zijn verdienste."

"Deze titel betekent veel voor hem", beseft de bondscoach. "Toon is een goed renner met heel veel karakter. Hij wil graag leren, aanvaardt goede en slechte kritiek, een jongen met het hart op de juiste plaats. Hij is geen supertalent, maar hij is wel heel gedreven, iemand met veel wilskracht die heel hard werkt. Dit is daar een mooie beloning voor, die hij de rest van zijn carrière mag koesteren."

.

bron: Belga