CETA - Lutgen zegt dat Wallonië wel onder druk is gezet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volgens Benoît Lutgen, voorzitter van de cdH, heeft Wallonië in het kader van de onderhandelingen rond het Europese handelsverdrag met Canada (CETA) wél druk ondervonden. Dat zei hij zondagavond in de Franstalige nieuwsuitzendingen van RTL-TVI en RTBF. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had eerder zondag, op de persconferentie na de ondertekening van het verdrag, nog ontkend dat de Commissie Wallonië onder druk had gezet.

Lutgen zei zondagavond dat hij met zijn verklaringen "niet direct" de Commissievoorzitter viseert. Maar er was zeker en vast druk op Wallonië, "met diplomatieke bewoordingen die toch erg duidelijk zijn", klonk het. "Er waren, op een gedempte manier, bepaalde insinuaties die duidelijk maakten dat we moesten opletten... dat er consequenties zouden zijn voor Wallonië. Druk die in mijn eigen ogen absoluut onaanvaardbaar is".

Jean-Claude Juncker raadde België zondag ook aan om na te denken over zijn interne structuur voor de ondertekening van internationale akkoorden. Lutgen vindt dergelijk advies ongeoorloofd. "Hij heeft daar niets over te zeggen en viel hier uit zijn rol".

Volgens de cdH-voorzitter had Juncker beter zelf actie ondernomen en moed getoond, door bijvoorbeeld de Europese Commissaris voor Digitale Economie Jurgen Oettinger te ontslaan. Die laatste bestempelde het Waals gewest als "een microregio die geleid wordt door communisten". "Maar enkel Wallonië is erin geslaagd vooruitgang te boeken voor de kmo's en de boeren", aldus Lutgen.

bron: Belga