Aardbeving Italië - Regelmatige naschokken, scholen in Rome blijven dicht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de zware aardbeving die het centrum van Italië zondagochtend heeft getroffen zijn waarschijnlijk geen doden gevallen, maar er is wel veel schade. Zo zitten duizenden Italianen zonder dak boven hun hoofd. In Rome, waar de schade nog meeviel, blijven de scholen maandag dicht. Er zijn ook regelmatig naschokken: de 5.000 inwoners van het stadje Norcia in Umbrië werden in de loop van de dag geëvacueerd omdat vele gebouwen instabiel geworden zijn. Tientallen mensen zijn gewond geraakt bij de aardbeving met een magnitude van 6,5, zo meldt de Civiele Bescherming, maar vooralsnog zijn er geen doden gemeld. De meeste gewonden hebben geen zware letsels, op één slachtoffer na.

De exacte omvang van de schade is nog onduidelijk. Na de aardschokken van de afgelopen maanden en weken zijn vele gebouwen instabiel geworden. Ze zullen in de komende dagen onderzocht moeten worden. Zo ook in Rome, waar burgemeester Virginia Raggi beslist heeft dat de scholen maandag dicht blijven. "Op het eerste zicht heeft de aardbeving geen grote schade veroorzaakt in Rome, maar de scholen zullen eerst onderzocht worden door experts alvorens ze opnieuw open gaan", klonk het.

Ook enkele kerken, overheidsgebouwen en metrolijnen werden uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

Duizenden mensen zitten zonder dak boven hun hoofd: premier Matteo Renzi beloofde de daklozen op te vangen in hotels.

Intussen blijven de naschokken komen in de regio ten zuidoosten van Perugia. De gemeente Raggi, die op de lijst van mooiste plaatsen van Italië staat, is in de loop van de dag volledig geëvacueerd nadat eerder al de kathedraal verwoest werd.

bron: Belga