Handelsverdrag CETA is ondertekend

Belga / N. Maeterlinck

De Canadese premier Justin Trudeau heeft in Brussel het CETA-handelsverdrag tussen zijn land en de Europese Unie ondertekend. “Goed gespeeld”, zei hij bij aankomst tegen de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

Of om het met de woorden van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te zeggen: “Moeilijke zaken zijn moeilijk, maar we zijn geslaagd. Eind goed, alles goed.” Juncker benadrukt dat er niets is veranderd aan het handelsverdrag. “Er zijn interpretatieve teksten tussen de Europeanen en Canadezen toegevoegd, maar inhoudelijk is het verdrag niet veranderd.”

“Ik moet Waals minister-president Paul Magnette danken, want zijn engagement was beslissend”, verklaarde de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. “De federale en Waalse regering hebben een intra-Belgische akkoord bereikt dat ons heeft geholpen”. Schulz sprak van een “verbeterd CETA” omdat er verduidelijkingen werden toegevoegd op vragen die “in België maar ook elders” leven.

Ook eerste minister Charles Michel (MR) reageert verheugd dat hij de Waalse en Brusselse regering heeft kunnen overtuigen om een akkoord te sluiten. Hij merkt eveneens op dat er aan het verdag zelf “geen kommma is veranderd”, maar dat er een aantal verklaringen en interpretatieve teksten werden toegevoegd, “waarvan enkele een juridische waarde hebben”.