Vliegende eekhoorns opnieuw in opmars in Helsinki

Foto: Belga / O. Matthys

De Finse hoofdstad heeft een heuse boom waargenomen in de populatie. Het aantal habitats van vliegende eekhoorns in Helsinki is op twee jaar tijd verdriedubbeld.

In 2014 vonden onderzoekers van het Milieucentrum van Helsinki een dozijn habitats van de gewone vliegende eekhoorn. Een opmerkelijke vondst, want het beestje had zich jarenlang niet vertoont in de stad. Twee jaar later heeft het centrum 39 verschillende territoria van de knaagdieren geĆÆdentificeerd.

“Het is duidelijk dat de vliegende eekhoorn terugkeert na een afwezigheid van enkele decennia”, aldus Esa Nikunen van het Milieucentrum aan Yle. De komst van de schattige beestjes is een pluim op de hoed voor het parkbeheer in Helsinki. Een vliegende eekhoorn heeft immers nood aan een mengeling van loof- en naaldbomen voor voedsel en bescherming. Zo is de aanwezigheid van de eekhoorn een parameter voor de kwaliteit van een bos in Finland.

De populatiestijging is goed nieuws voor de beschermde diersoort, al zullen architecten en projectontwikkelaars iets minder tevreden zijn. Volgens de Finse wet is het ten strengste verboden om hun leefgebied te verstoren.

Finse parkbezoekers die zich verheugen om de vlucht van een eekhoorn te aanschouwen, moeten de verwachtingen ook een beetje temperen. De beestje zijn behoorlijk schuw. De onderzoekers bepalen de nummers dan ook aan de hand van de uitwerpselen die ze vinden.