Turkije wil militaire operatie in Syrië uitbreiden naar Manbij en Raqqa

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Turkse leger is van plan om zijn militaire actie op het Syrische grondgebied verder uit te breiden naar Raqqa. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan vanmiddag bekendgemaakt. Raqqa is een van de laatste resterende bolwerken van de jihadististische terreurmilitie IS (Islamitische Staat). "We rukken nu op richting al-Bab", een Noord-Syrische stad die momenteel nog "door IS" gecontroleerd wordt, zo zegt Erdogan tijdens een toespraak die op televisie werd uitgezonden. "Daar trekken we naar Manbij (momenteel onder Koerdische controle, nvdr.) en naar Raqqa", klinkt het nog.

Raqqa is de belangrijkste Syrische stad die momenteel nog door IS wordt gecontroleerd. De internationale coalitie tegen IS had ook al gesteld dat ze van plan is Raqqa te bevrijden. Maar op welke manier dat moet gebeuren, is nog niet duidelijk. Onder meer Washington is er voor te vinden om de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) deel te laten nemen aan het offensief. Maar dat stuit op verzet van Ankara, dat de Koerdische militie als een terreurgroep beschouwt.

De voorbije maanden hebben Koerdische milities in het noorden van Syrië heel wat terrein teruggewonnen op IS. De jihadistische terreurgroep werd onder meer verdreven uit Manbij. De Koerdische opmars zorgde echter voor onrust bij Turkije, dat vreest dat een verdere terreinwinst van de YPG het onafhankelijkheidsstreven van de Koerden in Turkije verder kan doen aanwakkeren.

bron: Belga