België veroordeeld tot dwangsommen omdat Syriërs land niet in mogen, Francken in beroep

door
Belga
Leestijd 2 min.

De rechtbank van eerste aanleg heeft België veroordeeld tot een dwangsom van 4.000 euro per dag dat een Syrische familie ons land niet binnen mag. Maar omdat hij tegen die uitspraak in beroep is gegaan, wordt de dwangsom volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voorlopig opgeschort. VTM bracht het nieuws gisterenavond, het bericht staat vandaag ook in verschillende kranten. Het Syrische gezin met twee kinderen bevindt zich momenteel in Aleppo maar zou naar België worden gehaald door de familie Piermez uit Namen. Die betaalt alles en geeft het gezin ook onderdak. Omdat ze niet illegaal willen vluchten via mensensmokkelaars en hun leven niet willen riskeren op de Middellandse Zee, willen de Syriërs een Belgisch visum.

Volgens de Raad van Vreemdelingenbetwistingen heeft de Syrische familie ook recht op dat visum, maar staatssecretaris Francken weigert er een af te leveren. De rechtbank van eerste aanleg is het daar niet mee eens en veroordeelde België gisteren tot een dwangsom van 1.000 euro per gezinslid per dag dat de familie niet naar België mag komen. Zo ver lijkt het niet meteen te komen, want Francken ging in beroep tegen de uitspraak. Volgens hem werkt zijn beroep opschortend.

De staatssecretaris spreekt van "een krankzinnig arrest" en wijst erop dat de Syriërs geen humanitair visum, maar een visum voor een kort verblijf willen krijgen, om in België vervolgens asiel aan te vragen. "Als ik dat doe, moet ik aan elke Syriër, ook al heeft hij geen enkele band met ons land, een visum voor drie maanden opsturen en hem binnenvliegen", zei hij vandaag in De Ochtend op Radio 1. "Dat doet heel het asielsysteem in elkaar stuiken."

Volgens Francken stipuleert de Conventie van Genève dat asiel alleen kan worden aangevraagd in het land waar de persoon in kwestie zich fysiek bevindt. De staatssecretaris zegt dat hij alle juridische procedures zal uitputten en is ervan overtuigd dat hij de zaak nog kan winnen door het instellen van derdenverzet.

bron: Belga