Zuid-Soedanese gewapende groepen laten 145 kindsoldaten vrij

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ongeveer 145 kindsoldaten zijn woensdag vrijgelaten door gewapende groepen in Zuid-Soedan. Dat maakte het VN-kinderrechtenfonds Unicef bekend. Het gaat om de grootste sinds 2015, toen 1.775 kinderen werden vrijgelaten. De vrijlating is bekomen door Unicef en een ontwapeningscommissie van de regering. Na hun vrijlating door rebellen die de voormalige vicepresident Riek Machar steunen en een andere gewapende groep Cobra Faction, zullen de kinderen in een zorgcentrum worden geplaatst terwijl hun gezinnen worden opgespoord.

Sinds de machtsstrijd tussen president Salva Kiir en Machar in december 2013 escaleerde tot een militair conflict, zijn naar schatting 16.000 kinderen door het leger, rebellen en geallieerde milities gerekruteerd, aldus Unicef. Meer dan 800 van hen zijn dit jaar geronseld.

Het burgerconflict in Zuid-Soedan maakte tienduizenden doden. Zowat 2,5 miljoen mensen zijn ontheemd. De vorming van een eenheidsregering in april had vrede moeten brengen, maar daarna braken opnieuw gevechten uit.

Bron: Belga