"Vraag om meer uitleg niet dramatiseren, maar ook niet minimaliseren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici heeft meer uitleg gegeven bij de brieven die hij naar België en zes andere landen heeft gestuurd en waarin hij vraagt om meer details te krijgen over hun ontwerpbegrotingen. "Dit is een normale stap, je moet niet gaan dramatiseren. Zo'n brief mag je zeker niet minimaliseren, maar je moet ook niet overdrijven", zei hij woensdag tijdens een persconferentie. Woensdagmiddag pleegt Moscovici overleg met minister van Begroting Sophie Wilmès. Dat hij in een brief meer uitleg vraagt bij de structurele inspanningen die ons land denkt te realiseren, maakte Moscovici dinsdagavond zelf bekend. Hij heeft het over "verschillende onderliggende veronderstellingen, methodologische factoren en uiteenlopende visies op de opbrengst van sommige nieuwe maatregelen" en wil tegen donderdagavond meer duidelijkheid krijgen.

Dat de Europese Commissie de begrotingen van de lidstaten nauwgezet controleert, is de normale gang van zaken. Hetzelfde geldt voor een vraag om meer uitleg, aldus Moscovici. "Dit past in de dialoog met de lidstaten. De brieven zijn geen straf of een voorafname op een eventuele volgende stap", zei hij.

Bij welke maatregelen in de federale ontwerpbegroting de Commissie twijfels heeft, wilde Moscovici niet zeggen. Maar in de wandelgangen is te horen dat de begrotingscijfers van entiteit II, en dan met name van de lokale overheden, mogelijk te rooskleurig worden voorgesteld. Bovendien moet een aantal (veelal kleine) maatregelen nog beter onderbouwd worden, waardoor ze nu nog niet in rekening kunnen worden gebracht door de Commissie.

Volgens de geldende afspraken moet België dit én volgend jaar een structurele inspanning leveren van minstens 0,6 procent van het bbp. Dat België dit in 2017 zal realiseren, lijdt volgens de Commissie weinig twijfel, maar voor 2016 is het halen van die doelstelling meer twijfelachtig. "En dat zal natuurlijk ook een impact hebben op 2017", luidt het.

Op 9 november maakt de Commissie haar nieuwe economische prognoses bekend, op 16 november publiceert ze haar begrotingsanalyses. Woensdagmiddag pleegt commissaris Moscovici overleg met federaal minister van Begroting Sophie Wilmès, maar volgens het kabinet van de minister was die vergadering al langer gepland en is ze niet het resultaat van de brief van dinsdag.

bron: Belga