Drie wetenschappers en één onderzoeksgroep krijgen Erepenning van Vlaams Parlement

Drie wetenschappers en één onderzoeksgroep krijgen Erepenning van Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement gaat zijn Erepenningen uitreiken aan drie wetenschappers en één onderzoeksgroep. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Met de Erepenning huldigt het parlement mensen of organisaties die zich “langdurig en aanwijsbaar verdienstelijk hebben gemaakt voor Vlaanderen”. Tot 1996 werden de penningen jaarlijks uitgereikt, sindsdien is het een tweejaarlijks evenement. Telkens wordt ook een centraal thema bepaald, gaande van kunst tot literatuur en wetenschap.

Voor de Erepenningen van 2016 werd uit 14 ingediende kandidaturen gekozen voor natuurkundige en wiskundige Ingrid Daubechies, de directeur van het Europees Milieuagentschap Hans Bruyninckx, doctor in de farmaceutische wetenschappen en biotechondernemer Rudi Pauwels en de Onderzoeksgroep Moleculaire Virologie en Gentherapie van de KU Leuven.

De Erepenningen zullen tijdens een huldezitting in het parlement overhandigd worden aan de laureaten. Eerdere laureaten van de Gouden Erepenning zijn onder meer kunstenaar Roger Raveel, urgentiearts Luc Beaucourt, sporters Kim Gevaert en Marc Herremans, musici Tom Barman en Raymond van het Groenewoud, regisseur Jan Verheyen en zuster Jeanne Devos.

bron: Belga