“Een liberaal kan nooit racistisch zijn”

Een liberaal kan nooit racistisch zijn

“Onze partij is principieel. Een liberaal kan nooit racistisch zijn.” Dat zegt Open Vld-coryfee Herman De Croo maandagochtend bij aanvang van het partijbestuur. Mogelijk wordt na de bijeenkomst duidelijk of Kamerlid Luk Van Biesen voor de statutaire commissie moet verschijnen omwille van een omstreden interview. Luk Van Biesen ligt opnieuw onder vuur nadat hij zaterdag in een interview met De Morgen zijn beruchte uitspraak over sp.a-collega Meryame Kitir – “dat ze beter terugkeert naar Marokko” – ontkende. “Klopt niet, er was geen vleugje racisme mee gemoeid”, zei Van Biesen. “Ik stel vast dat zijn excuses niet oprecht waren”, reageerde Kitir en ook bij Open Vld vallen Van Biesens woorden niet in goede aarde.

Mogelijk wordt maandagmiddag duideijk of het Kamerlid voor de statutaire commissie moet verschijnen. Dat zou gebeuren als een lid van de partij bij die commissie klacht neerlegt. “Iedereen heeft zijn goede en zijn minder goede kanten”, zegt Vlaams parlementslid Herman De Croo. “Ik vond het interview ongelukkig, ik dacht dat de zaak voorbij was.”

De grondslagen van de partij zijn echter duidelijk, vindt De Croo. “Wij zijn daar principieel in. Wie vrijheid voor zichzelf vraagt, moet de vrijheid van anderen respecteren.” De andere partijtoppers wensen niet te reageren voor afloop van het partijbestuur.

bron: Belga